Leve de grote stad

« Voorgaand artikel | Overzicht | Volgend artikel »

 Herman Meijer en de geschiedenis van de Rotterdamse homobeweging
12 november 2007

Dinsdag 20 november, 20.00 uur, Zaal De Unie, Mauritsweg 34, Rotterdam

De Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur en COC Rotterdam organiseren een serie van vier debatten met als centraal thema homoseksualiteit in het kader van het 60-jarig bestaan van COC Rotterdam. In dit derde debat op dinsdag 20 november gaat Wilma Ruis in gesprek met Herman Meijer over zijn bewogen en kleurrijke leven als homoactivist en politicus. Meijer is als wethouder voor GroenLinks beeldbepalend geweest voor de Rotterdamse politiek en via zijn leven leren we niet alleen de geschiedenis van de Rotterdamse homobeweging kennen maar tevens de geschiedenis van de stad Rotterdam.

Het COC Rotterdam bestaat dit jaar 60 jaar. Van september tot en met december organiseert het COC in samenwerking met verschillende partners een aantal evenementen in Rotterdam onder het motto 60 jaar OUT!. Met de verschillende activiteiten wil het COC Rotterdam het belang van zijn organisatie en het doel van zijn werkzaamheden voor het voetlicht brengen. Alle activiteiten hebben tot doel homo's en lesbo's meer zichtbaar te maken in de stad en de regio.

Deze avond staat één gast centraal en rond hem worden de draden van het rijke Rotterdamse homoleven van de laatste decennia gesponnen. Volgens de formule van Zomergasten wordt aan de hand van belangrijke momenten uit het intense leven van Herman Meijer, ex-wethouder voor GroenLinks en voorheen gedreven homoactivist, stilgestaan bij belangrijke momenten uit de geschiedenis van de Rotterdamse homobeweging van de laatste dertig jaar. Meijer*s politieke leven begon in de jaren zestig in de studentenbeweging waar hij opviel als creatief actievoerder. Hij is een van de oprichters van Christenen voor het Socialisme en was een van de onderhandelaars bij de oprichting van GroenLinks. Meijer was actief bij de homo-emancipatiebeweging Rooie Flikkers en ging een tijd lang door het leven als de cabaretartiest en homotravestiet Hermien Katendrecht.

Diverse gasten worden op het podium genodigd om de verhalen van Herman Meijer aan te vullen en te becommentariëren. Fragmenten uit de films van Rob de Vries, die vanaf de jaren tachtig alle belangrijke momenten in de Rotterdamse homoscene heeft vastgelegd en wiens unieke beelden recent zijn overgedragen aan het Gemeentearchief Rotterdam, laten ook meer en minder nostalgische beelden zien van die periode. Was het vroeger heel anders, beter, gezelliger * of juist niet?

Datum: dinsdag 20 november 2007
Plaats: Zaal De Unie, Mauritsweg 34, Rotterdam

Kijk hier voor een verslag van het debat

Debatreeks
De debatreeks die in samenwerking met COC Rotterdam wordt georganiseerd bestaat uit vier delen: De zichtbaarheid van homoseksualiteit (9 oktober), Roze geluk (31 oktober) en Herman Meijer en de geschiedenis van de Rotterdamse homobeweging (20 november), Strategie en effectiviteit van de emancipatiebeweging (12 december).