Leve de grote stad

« Voorgaand artikel | Overzicht | Volgend artikel »

 Integratie en Uittegratie
26 oktober 2003

Het gaat er weer veel over, vandaag de dag. Gisteren zit ik in een panel over integratie en integratieproblemen, vandaag moet ik voor de tijdelijke Kamercommissie verschijnen die 30 jaar integratiebeleid onderzoekt.

Tussendoor ben ik bij de eerstesteenlegging voor de Essalaammoskee waarvan het ontwerp door het huidige gemeentebestuur van Rotterdam 'in strijd met de integratiegedachte' wordt geacht.
Ging het maar steeds over hetzelfde! Dan wist je waarover het ging en kon iedereen gewoon meedoen aan het gesprek. Maar integratie is de joker in het spel. Soms staat hij voor inpassing, soms staat hij voor aanpassing, soms staat hij voor contact, soms staat hij voor vaardigheden, soms staat hij voor zelfverloochening, soms staat hij voor moderniteit, soms staat hij voor meedoen, soms staat hij voor beschaving, soms staat hij voor vooruitgang. De joker is altijd in handen van autochtonen. Of het spel nu inburgering heet, of samen leven, of wijkopbouw, of spreidingsbeleid, altijd kan de joker worden ingezet. En altijd staat degene die hem inzet op voorsprong. Wanneer zijn wij dan 'geïntegreerd'? vraagt de ander. Of: waarin moeten wij integreren? Tot je bent zoals wij, luidt het niet-gegeven antwoord. Tot wij niet meer merken dat je anders bent.

Dit wordt nooit een leuk spel. Als de anderen nooit de joker in handen krijgen, omdat zij altijd de anderen blijven, dan kunnen we beter de regels veranderen. De joker is uit de gratie. We nemen hem uit het spel. En we kijken of we opnieuw kunnen beginnen, met eerlijk verdeelde kaarten en met regels die we samen hebben vastgesteld.

Herman Meijer

Dit artikel verscheen eerder in het novembernummer (2003) van Reveil