Leve de grote stad

« Voorgaand artikel | Overzicht | Volgend artikel »

 Vogelgriep
24 oktober 2005

Elke avond kijk ik naar het NOS-journaal en elke avond is er een item over vogelgriep. Steeds beelden van dode of nog-niet-dode kippen en dito ganzen in landen die telkens dichter bij Nederland liggen. Soms worden deze beelden afgewisseld met die van trekvogels en soms met een kaartje waarop routes van trekvogels worden afgebeeld. Het begeleidende verhaal is dat er weer ergens vogelgriep is aangetroffen, dat nog niet zeker is of het hier de voor mensen gevaarlijke variant H5N1 betreft of juist dat het hier zeker de voor mensen gevaarlijke variant betreft. En ook dat het nu echt onze kant op komt.

Deze berichtgeving gaat nu al enkele weken door. Zo komt het dat ik al een paar keer heb horen zeggen, dat de vogelgriep in Aziƫ al 60 (menselijke) slachtoffers heeft gekost. Ook ben ik op de hoogte van de theoretische mogelijkheid dat er een versmelting komt van het vogelgriepvirus met een mensengriepvirus - en als dat gebeurt, zo wordt ons verzekerd, dan zijn de rapen gaar! Toch betrap ik mezelf op relativerende gedachten, zoals: in Aziƫ wonen drie miljard mensen, er zijn vast ziektes die er meer slachtoffers maken. En: in Pakistan zijn al meer dan 50.000 doden gevallen door de aardbeving en drie miljoen daklozen, een paar weken voor het invallen van de winter.

Ook heb ik inmiddels een droom, of eigenlijk een wensdroom: aan het slot van weer een item over de vogelgriep, waarin alle mogelijke doemscenario's zijn gepasseerd, draagt de nieuwslezer, liefst Philip Frerichs, met zijn gedragen stem voor:

Een mens lijdt dikwijls het meest
Door het lijden dat hij vreest
Doch dat nooit op zal dagen
Zo heeft men meer te dragen
Dan God te dragen geeft.

Met dank aan Nicolaas Beets. En laten we in vredesnaam die mensen in Pakistan helpen, wier dood zonder onze hulp zeker aanstaande is.

Herman Meijer

Dit artikel verscheen in het Novembernummer van Reveil