« Voorgaand artikel | Overzicht | Volgend artikel »
Op vrijdag 8 mei is in de Grote of Sint-Laurenskerk in Rotterdam het nieuwe boek van Herman Meijer gepresenteerd. In ca. 300 pagina's blikt hij terug op de Nederlandse maatschappij in de voorbije veertig jaar. Met scherpe analyses, humor en relativering en met vele smakelijke autobiografische elementen.
Over het boek
ca 300 pagina's, paperback
winkelprijs 19,50
978-90-76564-79-1
Uitgever: Skandalon www.skandalon.nl
Eén generatie geleden zat Nederland vol sociale bewegingen met een stevige politieke invloed. Nu lijkt het land meer een grote verzameling losse individuen, die zich op diverse markten bewegen. Voormalig GroenLinks voorzitter Herman Meijer stelt twee kernvragen: hoe kon in de loop van de laatste veertig jaar de maatschappelijke landkaart zo veranderen? En: horen die individuen nog ergens bij?
De schrijver zelf maakte ooit actief deel uit van maatschappelijke bewegingen: linkse christenen, radicale homo's, vredesactivisten. Van binnenuit schrijft hij openlijk over de beweegredenen in die groeperingen; hij plaatst ze in een breder maatschappelijk en menselijk perspectief. Zijn al die bewegingen verdwenen omdat ze hun zin hebben gekregen? Maar wat betekent dan de opkomst van Pim Fortuyn?
En hoe staat het met die ogenschijnlijk losse individuen? De auteur ziet dat mensen nog steeds worden bewogen door identificatie met anderen. We zijn zelfs van velen afhankelijk. Ieder voor zich is uniek, maar onze samenstellende delen hebben we met anderen gemeen. Is dat erg? Het levert in ieder geval een ontspannend inzicht op: ook al is er van jou maar één, je hoeft gelukkig niet in alles origineel te zijn.
Kijk op www.skandalon.nl voor meer informatie over het boek en de mogelijkheid om het online te bestellen.