Leve de grote stad

« Voorgaand artikel | Overzicht | Volgend artikel »

 Lief en Leed (2) - Column -
4 april 2016

Lief&Leedcultuur in Opzoomerstraten is een campagne van 'Opzoomer Mee'.
Het onderstaande filmpje is gemaakt voor een bijzondere bijeenkomst met gangmakers uit Opzoomerstraten.' Woont u in een georganiseerde straat? ' en werd vertoond tijdens Opzoomer Mee Draait Door 2016.


Let op. We lopen een willekeurige Rotterdamse straat in. Eens kijken wat daar te zien is.
Ik zeg: een willekeurige Rotterdamse straat, maar ik weet zeker dat de bewoners hier hun straat best bijzonder vinden. Je ziet hier bijvoorbeeld bloemkorven die om bijzondere lantarens hangen. En op Koningsdag en bij voetbaltoernooien zie je hier oranje vlaggetjes over de gehele straat gespannen.

Toch is dat bijzondere verschijnsel in Rotterdam wijdverbreid. En daarom kan je hier een willekeurige straat inlopen en zulke dingen zien. Ze wijzen op een vorm van organisatie. Er is in zo'n straat wat ze bij Opzoomer Mee een straatnetwerk noemen. En zo'n straat noem ik dus een georganiseerde straat.

Nu hebben we recent iets ontdekt. Die georganiseerde straten blijken een Lief & leedcultuur te hebben. Dat wil zeggen: als er met een van de buren iets aan de hand is, wordt er gereageerd. Bij trieste dingen als eenzaamheid en moeilijke gezinssituaties, ziekte en sterven; bij vrolijke dingen als een jubileum, een geboorte of een diploma.

Als, zoals in sommige gevallen, zo'n georganiseerde straat wat is ingezakt, kan met simpele middelen een Lief & leedcultuur weer gewekt worden. Het straatnetwerk herpakt zich razendsnel.

Wat betekent dit voor de gemiddelde Rotterdammer? Rotterdam heeft zo'n 1800 georganiseerde straten, dus de kans is groot dat hij of zij in zo'n straat woont. En dan is de kans ook groot dat als die gemiddelde Rotterdammer in nood komt, dat die hulp vindt. Het straatnetwerk zal iets organiseren om boodschappen te doen, of regelmatig een praatje te maken, of iets te repareren. Of, zo nodig, professionele hulp in te roepen.

Het bestaan van georganiseerde straten draagt dus bij aan het welzijn en de levensverwachting van de Rotterdammers. Daarom kan en mag iedere hulpverlener of zorginstelling in deze stad aan zijn cliƫnten de vraag stellen: woont u in een georganiseerde straat?

--Filmpje--
' Woont u in een georganiseerde straat? ' van Herman Meijer werd vertoond tijdens Opzoomer Mee Draait Door 2016.